Forord av Terje Aass

Øl er sannsynligvis verdens eldste kulturprodukt - eldre enn brødet og vinen. Kileskrifter forteller oss at det er mer enn 10000 år gammelt. Ølet ble unnfanget i Edens Have ved elvene Eufrat og Tigris i Irak. I byen Hit 150 km vest for Bagdad, - der hvor Adam og Eva hadde sin skjelmske hyrdestund og skrev elskovshistorie. Og ølet ble en virkelig "hit". I det gamle Babylon syd for Bagdad hadde bryggeren høy status. I opptog og prosesjoner gikk de rett bak kongen. Ære være fordums tid da livets kvaliteter ble verdsatt som seg hør og bør! I Norge har bryggerkunsten vært kjent i 4500 år. Øl har til alle tider fulgt mennesket fra vuggen til graven: Barnsøl - brudeøl - samgongarøl - arveøl - nattøl - gravøl. Øl er et innholdsrikt produkt med 800 stoffer som under prosessen harmoniseres for å lage et godt øl. Til dette kreves det bred kunnskap om ritualer, resepter, talent for god smak og ærbødighet for produkter, guder og mennesker. Gudene Osiris og Odin var fortidens bryggerimestere. De 800 stoffene i ølet gjør det til et fantastisk krydder og aromasetter! Anvendelsesområdet er stort og mangfoldig! Jeg våger den påstand at øl passer i og til all mat! Mange matretter krever faktisk øl. Hvorfor øl i og til mat? Hør bare: Kullsyren i ølet skjærer gjennom fet mat og forfrisker ganen. Bitterheten i humlen og syren i mange øl gjør tung mat lettere og demper fettet.

Mat- og øl-kontraster står godt til hverandre, for eksempel østers og stout. Øl er rent – bakterier trives ikke i øl. Øl blir alkoholsvakt i mat fordi alkoholen reduseres under oppvarming og steking. Boken "Verdens klassiske øltyper" er viktig! Den åpner leserens øyne for ølets vidunderlig verden i harmonisk ledtog med mat. Øl er så mye mer enn pils: En aromarik og bløt stout - en spontangjæret lambic og kriek - en velsmakende hefeweizen i tulipanglass - en riktig temperert bock-øl, dessertens beste følgesvenn - et alkoholsterkt og komplekst trappist-øl, en smakssymfoni - et karakteristisk og krevende røkøl - et langtids holdbart 9% juleøl, - den gode samtalens beste støtte.

I ølbransjen sier vi at det er viktig å ha åpent sinn og åpen gane når man går på skattejakt i ølets verden. Og det bør man gjøre i inn- og utland. Vi kan garantere mange gode stunder. Det lokale drikke og den lokale mat er som oftest pleiet med pietet og kjærlighet gjennom generasjoner. Med riktig glass, riktig vasket, "7 minutters skjenket", riktig temperert og med alle sanser intakt blir ølopplevelsen god psykologi for menneskesjelen.

Og måltidet avstemt med "riktig" øl til den enkelte rett. Kjørereglene er ikke skarpe for riktig øl til den enkelte rett. Så eksperimentér og utvid paletten med smakskomposisjoner. Keiser Wilhelm sa: Gi meg en kvinne som virkelig elsker øl, og jeg skal erobre verden! Et tysk visdomsord sier at: "Det må øl til før det er verdt å bli tørst!"
"They who drink beer, will always think and love beer!"
Øl og mat er vennedannende!
Skål og velbekomme!

Terje Aass